Showroom Limburg 2018

Showroom Limburg biedt met 41 ontwerpen een actueel beeld van de creatieve sector in Limburg. Limburg is in deze expositie breed opgevat: design ontwikkeld door designers afkomstig uit Limburg, wonend of werkzaam in Limburg. Maar ook producten in opdracht van bekende of minder bekende bedrijven uit Limburg. De expositie biedt hiermee inzicht in actuele en grensoverschrijdende trends in design. Editie 2018 liep van 3 maart t/m 3 juni 2018/

De expositie laat een breed spectrum van de designsector zien, met een nadruk op consumentenproducten: van een bureaulamp tot een poppenhuis voor kinderen met een energiestofwisselingsziekte, van een theeset tot tegels die van kleur veranderen. Een veelheid van vormen van design is vertegenwoordigd: industrieel design, mobiliteit, interieur, meubels, sieraden en mode. Daarnaast toont de tweede editie van Showroom Limburg ontwerpen waarmee de designers vragen stellen bij hun eigen vak. Hoe uniek kan een pen uit massaproductie zijn, wie is geestelijk eigenaar van een met open source software 3d-geprinte lamp, hoe ziet een ontwerp eruit dat makkelijk gerecycled kan worden?

De expositie laat zien hoe divers, functioneel, mooi, contrastrijk, spannend, prettig en duurzaam design kan zijn. Er worden projecten getoond van nationaal en internationaal gevestigde bedrijven en designers, maar ook van startende ontwerpers. Deze laatste categorie is opgeroepen om eigen werk in te sturen. Showroom Limburg 2018 is de tweede tentoonstelling in een cyclus exposities en activiteiten waarin het museum de regionale maakindustrie structureel zichtbaar maakt. Elke expositie biedt talrijke vertrekpunten voor bedrijven, opleidingen en designers in Limburg en de Euregio Maas-Rijn om elkaar op te zoeken en nieuwe samenwerkingen aan te gaan. 

De presentatie in Cube design museum omvat vier onderdelen:

Showroom Limburg 2018 maakt deel uit van een reeks exposities en activiteiten waarin CUBE de ontwerperspraktijk in de regionale maakindustrie en de trends daarin zichtbaar maakt.

Tickets

Various

In Various ziet u een breed spectrum van consumentenproducten: industrieel design, mobiliteit, interieur, meubels, sieraden en mode. Als voorbeeld: De hanglampen uit de serie New Found Treasures zijn gemaakt van de zilver gecoate glazen flessen die de ontwerpers uit tweedehands thermoskannen haalden.

New Found TreasuresZij verwarmden de flessen in een oven waardoor het dunne glas een parelachtige kleur kreeg. Hun gezamenlijk interesse in alledaagse, schijnbaar waardeloze objecten vormt voor Klaas Kuiken en Dieter Volkers de basis voor hun samenwerking. Zij experimenteren en onderzoeken, altijd met als doel hun gevonden schatten een nieuwe functie en waarde toe te kennen.

Klaas Kuiken (Sneek, 1984) studeerde in 2010 af op de ArtEZ in Arnhem. Zijn werk werd onder andere getoond tijdens de Beijing Design Week, de London Fashion Week, ICFF New York en de Salone del Mobile Milan. Als zijn grootste inspiratiebron noemt hij het tv-programma How It's Made op Discovery Channel.

Dieter Volkers (Maastricht, 1983) studeerde eveneens in 2010 af op de ArtEZ in Arnhem en exposeerde zijn ontwerpen tijdens de Beijing Design Week, Dutch Design Week, Salone del Mobile Milan en Design Days in Parijs. Met zijn werk vestigt hij de aandacht op alledaagse producten en handelingen.

International

International toont drie sprekende voorbeelden van Limburgse ontwerpers en bedrijven die met hun producten internationale bekendheid verworven hebben. Als voorbeeld: De LS Desk heeft dezelfde wulpse vormen als de Cinderella, de uit 57 lagen berkenhouten multiplex opgebouwde tafel waar Jeroen Verhoeven in 2005 mee afstudeerde aan de Design Academy in Eindhoven en die twee jaar later al werd aangekocht door het Museum of Modern Art in New York.

LS Desk. Foto: DemakersvanIn plaats van gelaagd hout is de Lectori Salutem tafel van 2011, kort LS Desk, opgebouwd uit honderden platen van roestvrij staal. De platen hebben elk een andere gewelfde vorm en zijn in Europa vervaardigd met industriële stempelmallen. Daarna is de tafel geassembleerd in India, waar Demakersvan sinds tien jaar een eigen fabriek hebben.

Vanwege het contrast tussen het weinig flexibele materiaal en de vloeiende vormen zorgt gepolijste staal voor de perfecte uitstraling van de LS Desk. Het is niet vanzelfsprekend om vanuit dit materiaal tot die vloeiende vormen te komen. Dit wordt benadrukt door de gelaagde opbouw van de tafel: de verschijningsvorm vertelt het verhaal achter de ontwikkeling ervan. De glimmende perfectie van het eindresultaat symboliseert volgens Jeroen Verhoeven de perfecte balans binnen het ontwerperstrio tijdens het maakproces.

De tweelingen Jeroen Verhoeven en Joep Verhoeven (Tegelen, 1976) en Judith de Graauw (Oss, 1976) horen sinds hun afstuderen tot de succesvolste ontwerpers van Nederland, niet in het minst door hun onorthodoxe manier van werken. De Graauw: “Ideeën verzinnen is niet zo zwaar. Het uitvoeren van die ideeën, dat kost energie. We zullen nooit gelukkig worden als we alleen maar dingen moeten ontwerpen die eenvoudig kunnen worden geproduceerd.”

System

De ontwerpen waarin de designers vragen stellen bij de hedendaagse ontwerppraktijk zijn te zien in System. Hoe uniek kan een ballpoint zijn die in een aantal van vele duizenden exemplaren geproduceerd wordt? Wie is geestelijk eigenaar van een op basis van open source software 3D-geprinte lamp? Waar moet een ontwerp dat makkelijk gerecycled moet kunnen worden aan voldoen? Als voorbeeld: Recolored van Jessica den Hartog.

RecoloredMoet een designer bij het ontwerpen van een nieuw product niet ook nadenken over hoe dit straks het beste gerecycled kan worden? De manier waarop materialen en kleuren worden gebruikt tijdens het maakproces moet veranderen, vindt Jessica den Hartog. Recolored is haar persoonlijke interpretatie over de mogelijkheden van het recyclen van plastic, een materiaal met zijn eigen kwaliteit en identiteit.

Den Hartog onderzocht die mogelijkheden vanuit haar fascinatie voor plastic en het gemis van esthetiek in het recyclen ervan. Het onderzoek presenteert zich hier als kleur- en materialenbibliotheek. Het is een never ending process dat alle mogelijkheden van gerecycled plastic toont, om haarzelf en anderen te voorzien van esthetische materialen, gemaakt van afval.

Den Hartog heeft een baal HDPE met de hand gesorteerd, gewassen en gerecycled. Dat gaf haar de mogelijkheid om de grenzen op te zoeken van
wat bruikbaar is en te experimenteren met het ontwikkelen van nieuwe materialen. Het levert haar technieken en kennis op om nieuwe paden te bewandelen.

Jessica den Hartog (Schoorewoerd, 1992) studeerde in 2017 af aan de Kunstacademie in Maastricht. Zij kiest bewust voor een andere manier van werken: starten vanuit het experiment met bestaande materialen en kleuren en ernaar streven hen een beter tweede leven te geven.

Material

Aan de hand van drie eindproducten en enkele proeven uit de onderzoeksfase geeft Material een beeld van het soms zeer arbeidsintensieve maakproces. Als voorbeeld: Raku van Sandra Jansen. Met deze thee-set presenteert Sandra Jansen een manier van keramiek stoken zoals die al in Japan in de 16e eeuw werd toegepast. Maar dan een tikkeltje anders.

Raku 3.0Door gestookte keramiek uit de oven te halen terwijl deze 1000 graden Celsius heet is, krijgt het glazuur een fikse temperatuurschok en gaat in een razend tempo krimpen. Daardoor ontstaan kleine scheurtjes in het oppervlak. Deze scheurtjes gaan bij gebruik donker kleuren door de thee.

Het procedé is in Amerika in de 19e eeuw vernieuwd zodat de breuklijntjes al bij het stookproces zichtbaar worden. De hete werkjes worden vanuit de oven in zaagsel gelegd, waardoor ze beginnen te branden. De rook die in de lijntjes trekt maakt de kopjes vanwege de roetpartikels niet geschikt om thee uit te drinken.

Sandra Jansen combineerde de twee procedés tot een nieuwe Raku-techniek, waarvan hier enkele proefkopjes en het eindproduct, een thee-set, te zien zijn. Jansen legt bij haar nieuwe methode de nog gloeiende werken in thee, honing, basterdsuiker en cacaopoeder. Omdat er bij deze techniek geen roetdeeltjes ontstaan is de keramiek veilig om te gebruiken bij consumptie.

Sandra Janssen (Weert, 1991) studeerde aan de Kunstacademie Maastricht.

Colofon

  • Concept expositie: Gène Bertrand, Wouter van Dillen, Hans Gubbels
  • Advies en samenstelling: Gène Bertrand
  • Vormgeving expositie: Robin Gubbels design
  • Tekstredactie: Bodosz
  • Vertalingen: Cunningham text & translation, KAM3
  • Realisatie: Cube design museum, Christiane Gronenberg (Bodosz)
  • Bruiklenen: Christiane Gronenberg (Bodosz), Vilja Bemelen
  • Fotografie objecten: Nele Siebel
  • Fotografie expositie: Ruud Balk & Noud de Greef
  • Grafische vormgeving catalogus: Nadine vroomen

Met dank aan: Adam Bialek, Anke Huyben, Annebeth Nies, Bas van Leeuwen & Mireille Meijs, Bastjan Otten & Camille de Vrede, Bregje Cox & Mark King, Diederik Schneemann, Dieter Volkers & Klaas Kuiken, Djillie Roes, Elleke de Vries, Ellen Truijen, Elwy Schutten, Erik Hoedemakers, Fabian Seibert, Fabian von Spreckelsen, Françoise Oostwegel, Frans Willigers, Jeroen Wand, Jessica den Hartog, Joep & Jeroen Verhoeven & Judith de Graauw, Jos Kranen & Johannes Gille, José Maase & Mireille Meijs, Karlyn Cornelia Bos, Leolux, Loet Gescher, Marco Iannicelli, Marjan Eggels, Martijn Koomen, Marlijn Quirijnen, Mathieu Bruls, Maurice Mentjens, Max Jungblut, Moniek Vierling, Mosa, Olivia Bertus, Patrick Belli, Peter Traag, Reonald Westerdijk, Rob Driessen, Juulke Brosky & Jacqueline Hoffman & Reonald Westerdijk & René Holten & Rob van Acker, Sandra Jansen, Sanne Gelissen, Theo Ploeg, Thomas Eurlings.