Fiets - Bike - Fahrrad
Design on two wheels.

Wat heeft de toekomst in petto voor de fiets? Talent en vindingrijkheid leiden de race, briljante ideeën en ingenieuze prototypes spelen een centrale rol. Door de combinatie van design en technologie op verschillende manieren, vinden ontwerpers voortdurend opnieuw de fiets uit. Het resultaat is een fotofinish tussen design, uitstekend vakmanschap en de industrie. Deze expositie liep van 1 juli 2017 t/m 3 december 2017.

Het afgelopen decennium heeft de fiets een immense comeback gemaakt als vervoermiddel. Deze opleving is een wereldwijd fenomeen en brengt ons terug naar de tijd dat de fiets een belangrijk vervoermiddel in ons leven was en in het stedelijk netwerk. In een tijd dat tekorten van fossiele brandstof, de toename van vervuiling en opwarmen van de aarde voor steeds grotere uitdagingen zorgen, is het haast logisch dat de fiets nu prioriteit krijgt.

We zouden de fiets van vandaag kunnen definiëren als een mix van evoluties en nieuwe perspectieven in temen van concept, design, technologie, mobiliteit en de gemeenschap. Opnieuw heeft de fiets een leidende rol als een krachtig hulpmiddel voor zowel de wereld van nu als die van de toekomst.

Fiets - Bike - Fahrrad

In de tentoonstelling wordt onderzocht wat de toekomst in petto heeft voor de fiets. Talent en vindingrijkheid leiden de race, briljante ideeën en ingenieuze prototypes spelen een centrale rol. Door de combinatie van design en technologie op verschillende manieren, vinden ontwerpers voortdurend opnieuw de fiets uit. Het resultaat is een fotofinish tussen design, uitstekend vakmanschap en de industrie. Andere aspecten van het fietsen zoals mobiliteit, veiligheid en de ‘fiets community’ komen in de tentoonstelling ook aan bod.

De ware fietsliefhebber kan uren zoet zijn op de fietsexpo. En niet alleen op en regenachtige dag.

Peter Bruuns, Scala/DeLimburger

Fietsen heeft een enorme invloed op de ontwikkeling van onze steden. Nieuwe vormen van parkeren, bruggen en fietstunnels worden opgenomen in de stedelijke infrastructuur, naast kleinschaliger interventies zoals regensensoren voor de fiets bij verkeerslichten. De fiets community verenigt gelijkgestemde mensen, van fietsverenigingen tot mensen die fietsen in hun vrije tijd of omdat ze willen bewegen, tot mensen die de fiets zien als een alternatief vervoermiddel.

De tentoonstelling toont eigentijdse modellen waaronder de "Bamboo" van Ross Lovegrove, alsook prototypes en experimenten met ongebruikelijke materialen en toepassingen. Er wordt ook aandacht besteed aan de fiets-accessoires. De 'Hövding' airbags helmen en het Hammerhead navigatiesysteem zijn bijvoorbeeld ontworpen om het meeste uit onze fiets te halen.

Ross Lovegrove, Biolove, 2001, Biomega, photo credit John Ross

Projecten zoals de 'London Underline' en het 'Van Gogh Roosegaarde fietspad’ in Eindhoven verkennen het thema mobiliteit, terwijl andere projecten dienen om aspecten van de fiets community te illustreren.

• De tentoonstelling is ontworpen door IMF Foundation en Design museum Gent.
  • Tentoonstellings curator: Elisabetta Pisu
  • Curator van thema mobiliteit: Evelien Bracke.

IMF Foundation

The IMF Foundation has an experience of forty years in the organization of major art, design and music projects. A cultural organization which has become a point of reference over the years on the international stage, thanks to fruitful collaborations with national and international cultural institutions. The Musica per Roma Foundation is one such institution which has organized festivals and exhibitions in the Auditorium – Parco della Musica, a multifunctional venue known all over the world under the tutelage of Renzo Piano. www.imffoundation.it

Design museum Gent