NATURE

Collaborations in design


Cooper Hewitt Design Triennial co-organized with Cube design museum. In samenwerking met ’s werelds grootste designmuseum, Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, in New York presenteert Cube design museum de omvangrijke expositie NATURE. 10 mei 2019 - 19 januari 2020.


De meer dan 60 baanbrekende, actuele designprojecten in de expositie tonen oplossingen van ontwerpers om de natuur te herstellen en op een andere manier om te gaan met de natuur. Mens en natuur springen als winning team op de bres voor onze aarde!

Zijn de grenzen van de natuur rekbaar? Hoe gebruiken we op de juiste manier onze eindige bron van natuurlijke grondstoffen? Wat kunnen we nog leren van de natuur? Hoe brengen we mens en natuur weer met elkaar in contact? Designers laten zich overal ter wereld meer en meer inspireren door de natuur, gedreven door de noodzaak om op een duurzame manier met onze aarde en natuurlijke grondstoffen om te springen. Plastic gemaakt van algen, textiel gekleurd door regendruppels en verband dat de natuurlijk helende voordelen van slakkenslijm nabootst zijn enkele voorbeelden van de ingenieuze projecten uit de expositie.

Voor NATURE hebben Cube en Cooper Hewitt de meest veelbelovende projecten van de afgelopen drie jaar geselecteerd. De expositie toont werk van internationale topdesigners, als Neri Oxman, Oron Catts en Mathieu Lehanneur, en gelauwerde Nederlandse designers als Klarenbeek & Dros, Atelier NL, Nienke Hoogvliet, Kirstie van Noort, Aliki van der Kruijs en Teresa van Dongen. 

NATURE: Mother Earth Speaks

"De expositie ‘Nature’ in het Limburgse museum Cube is een ode aan de ecologische rijkdom. Bezoekers worden hard geconfronteerd met het verlies aan biodiversiteit. Maar slimme oplossingen om dieren en planten op aarde te beschermen, maken de tentoonstelling toch optimistisch."

Frank Straver, journalist Trouw.

Zeven thema's

De thema’s van de tentoonstelling – facilitate, augment, nurture, salvage, remediate, simulate, understand – weerspiegelen de strategieën die de ontwerpers hanteren bij hun samenwerking met de natuur. De projecten variëren  van speculatief tot praktisch en vertegenwoordigen nieuwe materialen, technologieën, objecten, gebouwen en nog veel meer. Design biedt de mogelijkheid om onze relatie met de wereld te veranderen.

Understand

Van micro tot macro: de natuurlijke wereld zit vol met rijke, complexe processen waarin ontwerpers inzicht proberen te geven. Met behulp van nieuw onderzoek en het visualiseren van nieuwe en innovatieve datastromen en handvaten bieden geven ontwerpers ons de tools om de wonderen van de natuur beter te begrijpen en de eerbied voor haar systemen te herstellen.

Voorbeelden: De Curiosity Cloud & The GoatMan.

Remediate

Ontwerpers proberen balans in onze ecosystemen te herstellen waardoor we dichter bij de natuur komen te staan. Of het nu gaat om het ontwikkelen van nieuwe materialen of het anders kijken naar de rituelen rondom de dood en begrafenissen, ontwerpers helpen ons om onze houding ten opzichte van het klimaat te veranderen, ons geestelijk en lichamelijk welzijn te bevorderen en lokale tradities en omgevingen te herstellen.

Voorbeelden: Babylegs & After Ancient Sunlight.

Salvage

Een van de meest opmerkelijke aspecten van de natuur is het gebrek aan afval. Ontbinding en biologische afbraak zijn enkele natuurlijke processen om een gesloten kringloop in stand te houden. Ontwerpers herdefiniëren grondstoffen door op creatieve wijze luchtvervuiling of oceaanplastic op te vangen en opnieuw te gebruiken. Ook ontwikkelen ze nieuwe methoden om met niet-traditionele natuurlijke materialen te werken.

Voorbeelden: Algae LabA World of SandSea MeAIR-INK & Metamorphism.

Simulate

De natuur geeft ons richting. Om te begrijpen hoe de natuur werkt, willen we haar eigenschappen zo goed mogelijk nabootsen. Ontwerpers ontwikkelen systemen, materialen en objecten op basis van biologische structuren om zo optimale vormen en efficiënte toepassingen te creëren.

Voorbeelden: Sea Slug Bandages, Biomimicy Collection & Santa Cruz River

Facilitate

Ontwerpers benutten en ondersteunen natuurlijke processen. Sommigen gebruiken het telen, het ontbinden en de regeneratie van levende materialen om de groei van structuren en objecten te bevorderen. Anderen werken samen met wetenschappers en ingenieurs om nieuwe materialen en productieprocessen te ontwikkelen op basis van biologische groei.

Voorbeelden: Eco-engineered Hexagonal Seawall Tiles & de Personal Food Computer.

Augment

Ontwerpers ontwikkelen materialen, objecten en gebouwen om niet alleen het menselijk bestaan, maar ook de natuur zelf te verbeteren. Sommige ontwerpers gaan op zoek naar de intelligentie van natuurlijke materialen of ontwikkelen innovatieve methoden om ons lichaam te versterken. Anderen stellen vragen en onderzoeken technologische benaderingen van de natuur en het leven.

Voorbeelden: BiomessTree of 40 Fruits & Tranceflora.

Nurture

Onze gezondheid is onlosmakelijk verbonden met de gezondheid van onze planeet. Sommige ontwerpers stimuleren levende organismen die als lichtbron dienen. Anderen proberen het discours rond de impact van de mensheid op de aarde opnieuw vorm te geven en dagen ons uit om ons gedrag te veranderen.

Voorbeelden: Nanobionic Plant ProjectElectric LifeBioreceptive Concrete Panels & FPT University Ho Chi Minh City.

Praktische informatie

 • Openingstijden
  Cube design museum is dagelijks geopend van dinsdag tot en met zondag 10.00 tot 17.00 uur. In schoolvakanties ook op maandag geopend. 
  Lees hier meer over openingstijden tijdens feestdagen en vakanties.
 • Tickets
  Tickets zijn te koop aan de kassa en online. 
  De Museumkaart is geldig. 
  Lees hier meer over alle tarieven en online korting: Tickets.

Blijf op de hoogte van alle activiteiten rondom Nature & aankomende exposities: schrijf je nu in voor de nieuwsbrief en volg ons op FacebookInstagram of LinkedIn.

 

Audiotour

De expositie NATURE heeft met 62 designs binnen 7 thema's veel informatie te bieden. Naast een handout is er daarom ook een gratis audiotour beschikbaar met alle achtergronden.

Meer informatie

Catalogus 'Nature: Collaborations in Design'

Verkrijgbaar in de museumwinkel: de Nature-catalogus. Dit boek omvat alle projecten uit de expositie in tekst en beeld: meer dan 60 internationale projecten op het gebied van architectuur, productontwerp, landschapsontwerp, mode, interactief en communicatieontwerp en materiaalonderzoek.

In zeven essays passend bij elk van de zeven thema's facilitate, augment, nurture, salvage, remediate, simulate, understand nature & vier gesprekken tussen wetenschappers en designers wordt de aanpak van de designers uitgelegd en deze zijn geïllustreerd met behulp van meer dan 300 meeslepende en prachtige foto's, afbeeldingen en inhoud van gegevensvisualisaties. 
Paperback, 240 pagina's, full colour: €29,95

IMPACT Programma

Rondom naar de tentoonstelling presenteert Cube een programma aan uiteenlopende activiteiten waarin het thema van de expositie verder uitgediept wordt. In samenwerking met de betrokken Nederlandse designers worden o.a. lezingen en workshops georganiseerd, waarin de combinatie natuur, technologie en design centraal staat. Meer informatie over deze activiteiten volgt via het IMPACT! programma en de sociale mediakanalen van Cube.   IMPACT

Plant Project: Selfies gevraagd!

Nanobionic Plant Project

Om een levende plant langdurig zichtbaar licht uit te laten stralen injecteert het Strano Lab van MIT deze met chemisch op elkaar inwerkende nanodeeltjes, zoals luciferine, luciferase (een enzym dat luciferine modificeert zodat het oplicht) en co-enzym A (dat de activiteit van luciferase versterkt). De stofwisseling van de plant drijft dan de lichtemissie aan. De plant in Nature is onderdeel van een lopend experiment van MIT & KVA Matx design team's 'Plant Project'. Het doel van dit project is om omgevingslicht te produceren met levende planten zoals ze in de vrije natuur voorkomen. Deze planten zijn niet genetisch gemanipuleerd in welke vorm dan ook en de ontwikkelde nanobiologische technieken zijn toe te passen op andere planten, struiken of bomen. 

Dit project kent een eigen Instagramaccount @plantproperties om te volgen. Door het delen van selfies gemaakt in de virtuele plant party kamer en het taggen van PlantProperties help je al mee met het crowd source van informatie over deze nanobionische planten. 

Meer informatie

Colofon

Nature – Cooper Hewitt Design Triennial wordt mede mogelijk gemaakt door steun van Amita en Purnendu Chatterjee, het August Heckscher Exhibition Fund, het Esme Usdan Exhibition Endowment Fund, het Creative Industries Fund NL en de New York State Council on the Arts met de steun van gouverneur Andrew M. Cuomo en de New York State Legislature.

 • Concept exhibition: Cooper Hewitt design museum, Cube design museum
 • Curators: Caitlin Condell, Andrea Lipps, Matilda McQuaid, Hans Gubbels, Gène Bertrand
 • Advisory team: Aric Chen, curator at large, M+ Museum (Hong Kong); Michael John Gorman, founder, BIOTOPIA Museum (Munich); Suzanne Lee, chief creative officer, Modern Meadow (New York); Ravi Naidoo, founder,  interactive Africa (Cape Town); Simone Rothman, founder and CEO, FutureAir (New York); and Barbara Stauffer, chief of community programs, Smithsonian’s National Museum of Natural History (Washington, D.C.)
 • Exhibition design: Cooper Hewitt design museum & Studio Joseph

Realization at Cube design museum

 • Exhibition design: Van Eijk & Van der Lubbe
 • Graphic design: Van Eijk & Van der Lubbe, Nadine Vroomen, Cube design museum
 • Realization: Van Eijk & Van der Lubbe, Houtatelier Pablo Borger, Ahaus, Tom Jannes, Madeleine van Daele, Cube design museum
 • Loaning: Vivian van Slooten, Cube design museum
 • Development audiotour: Submedia
 • Translations: DUO vertaalburo, Vertaalbureau Louvenberg
 • Photography in the exhibition: Kenneth Tan, Ruud Balk, Noud de Greef.
 • Campaign image: © Designed and photographed by Michelin

Nature is mede tot stand gekomen met financiële steun van: 

Provincie Limburg

Stimuleringsfonds Creatieve Industrie

Fonds 21

Prins Bernhard Cultuurfonds

U.S. Embassy and Consulate in the Netherlands

Next Nature Network

Cooper Hewitt

Met NATURE laten Cube design museum en Cooper Hewitt zien dat er mogelijkheden zijn om de balans tussen de natuurlijke wereld en de door de mens gemaakte wereld te herstellen. Nature is de zesde editie van het Design Triennial van Cooper Hewitt. De expositie is gelijktijdig te zien in Kerkrade en New York. Cooper Hewitt is America’s design museum. Inclusive, innovative and experimental, the museum’s dynamic exhibitions, education programs, master’s program, publications and online resources inspire, educate and empower people through design. An integral part of the Smithsonian Institution—the world’s largest museum, education and research complex—Cooper Hewitt is located on New York City’s Museum Mile in the historic, landmark Carnegie Mansion. Steward of one of the world’s most diverse and comprehensive design collections—over 210,000 objects that range from an ancient Egyptian faience cup dating to about 1100 BCE to contemporary 3D-printed objects and digital code—Cooper Hewitt welcomes everyone to discover the importance of design and its power to change the world. Cooper Hewitt knits digital into experiences to enhance ideas, extend reach beyond museum walls, and enable greater access, personalization, experimentation and connection. In 2018, the London Design Biennale awarded a medal to Cooper Hewitt for its presentation “Face Values,” an immersive installation that explores the pervasive but often hidden role of facial-detection technology in contemporary society. www.cooperhewitt.org