Cube Calls 2019

Doe mee met de calls NATURE & Ageing Society!

Cube biedt (teams van) studenten en recent afgestudeerden de kans om in 2019 gedurende 3-5 maanden in de Cube design labs te werken aan deze calls: het Cube in residence programme. Naast de dagelijkse input van museumbezoekers, studenten van diverse disciplines en collega-ontwerpers, ontvangt iedere Cube resident coaching op het gebied van design thinking en maak je via Brightlands Innovation Factory kennis met de eerste stappen naar het zelfstandig ondernemerschap. 

Meer informatie & aanmelden

 

NATURE – design

De toekomst van de aarde wordt bepaald door de mens. Er is  luchtvervuiling door fossiele brandstoffen, overconsumptie dwingt tot boskap, grootschalige veehouderij zet natuurgrond onder druk en ga zo maar door. De vraag is: hoe kunnen deze alarmerende verstoringen van het kwetsbare ecosysteem nog worden gerepareerd? Welke bijdrage kunnen ontwerpers daaraan leveren? En welke rol kunnen natuurlijke processen spelen in een meer duurzame productontwikkeling? Kortom wat kan de symbiose tussen Natuur en Design voor oplossingen bieden voor uitdagingen waarvoor wij ons gesteld zien? In het “Nature Lab” van Cube design museum verken je de mogelijkheden welke rol natuur (in de meest brede zin van het woord) kan spelen in design en vind je oplossingen voor grote en kleine vraagstukken.  

Ageing Society

In 2040 is meer dan een derde van de Nederlanders ouder dan 65 jaar. Mensen worden bovendien steeds ouder. Een halve eeuw geleden was 1 op de 74 inwoners 80 jaar of ouder; nu is dit 1 op de 25. Dit legt een enorme druk op de gezondheidszorg, de woningbouw en stadsplanning, mobiliteit en openbare voorzieningen. Hoe kunnen ontwerpers bijdragen aan het verlichten van deze druk?  In het kader van het Europese project SISCODE onderzoekt deze Call de mogelijkheden van design in het oplossen van bovenstaande vraagstukken, met het doel om deze oplossingen te verankeren in het beleid op het niveau van organisaties, gemeenten of regio’s. Het “Ageing Society Lab” is de plek waarin de interactie plaatsvindt met de verschillende betrokken partijen. In co-creatie met bezoekers en andere relevante stakeholders ga je, op basis van design thinking, op zoek naar innovatieve oplossingen en toepassingen voor de wijze waarop we in de toekomst gaan leven. Oplossingen die uiteindelijk voor ons allemaal van belang zijn, want ouder worden we allemaal.