Perskit Nature

Persbericht

Cube design museum & Cooper Hewitt presenteren wereldtop designinnovaties om de aarde te redden in simultane expositie

De 64 meest vooruitstrevende designers wereldwijd van de afgelopen drie jaar, gelijktijdig te zien in Kerkrade en New York vanaf mei 2019.

New York/Kerkrade, 15 november 2018 –Cube design museum te Kerkrade presenteert in samenwerking met Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum, New York van 10 mei 2019 tot en met 20 januari 2020 de omvangrijke expositie ‘NATURE–Cooper Hewitt Design Triennial co-organized with Cube design museum’. Deze expositie, die gelijktijdig te zien is in New York en Kerkrade, toont de wereldtop  van meest verrassende designinnovaties op dit gebied van de afgelopen drie jaar. Allen met nieuwe inzichten die, juist nu de natuur zo onder druk staat door menselijk handelen, onmisbaar zijn voor het leefbaar houden van de aarde.

Over de designers

Nature bestaat uit 64 innovatieve projecten van designers en onderzoeksinstellingen wereldwijd in diverse designdisciplines, zoals architectuur, mode, product design en landschapdesign. De strenge selectie van de projecten is gemaakt op basis van creativiteit, samenwerking met de natuur en functionaliteit. De expositie NATURE onderzoekt de manieren waarop designers duurzame productiemethoden verkennen, nieuwe manieren voor de bescherming van toekomstige generaties en het verdiepen van onze kennis van en relatie tot de natuur. Innovatiegebieden die aan bod komen, zijn synthetische biologie, biomedisch onderzoek, datavisualisatie, stadslandbouw, hernieuwbare energie en additieve productie. Een uitgebreide toelichting op de thema’s is te lezen in dit document.

De deelnemende designers zijn afkomstig van alle continenten wereldwijd. De Nederlandse designdiscipline is met zeven designers, waaronder Eric Klarenbeek en Teresa van Dongen, goed vertegenwoordigd. De complete lijst met deelnemende designers is te vinden in dit document.

“Met de start van het nieuwe millennium in 2000 zijn ook Cooper Hewitt’s Design Triennials van start gegaan. Deze expositieserie brengt iedere drie jaar een wereldwijd overzicht van actueel design naar de Verenigde Staten om zo de dialoog over uiteenlopende onderwerpen te voeden, “ zegt Caroline Baumann, directeur Cooper Hewitt, Smitsonian Design Museum. “De Design Triennial 2019 confronteert ons met onze grootste uitdaging tot nu toe -het verlies van natuur- en zet ons allen voor de vraag hoe we omgaan met de relatie tussen mens en natuur.” Voor deze zesde editie van hun Design Triennial werkt Cooper Hewitt voor de eerste keer in co-creatie met een ander museum, Cube design museum: “Het gelijktijdig openen van de Triennial aan beide zijdes van de oceaan versterkt de boodschap van de expositie en plaveit de weg voor leiders en gemeenschappen in alle sectoren van de samenleving zich aan te sluiten bij deze belangrijke dialoog, ”  zegt Baumann.

“De natuur staat onder grote druk door het menselijk handelen en de impact van onze levensstijl. Het ombuigen van de trend van natuurverlies is een urgente en cruciale, menselijke behoefte. De expositie NATURE laat duidelijk zien dat wij als mens ook in staat zijn de balans tussen de natuurlijke wereld en de door de mens gemaakte wereld weer te herstellen. Een boodschap die erg goed aansluit op de doelstelling van Cube: het tonen van design met impact; design dat gemaakt is vanuit menselijke behoeften en ambitie,” zegt Hans Gubbels, directeur van Cube design museum.

Over de expositie NATURE

De expositie is samengesteld door een team van curatoren van zowel Cooper Hewitt, als Cube design museum. Daarnaast is een internationaal team van adviseurs samengesteld om er voor te zorgen dat zoveel mogelijk relevante projecten in de expositie worden opgenomen. Dit team bestaat uit: Aric Chen, curator at large, M+ Museum (Hong Kong); Michael John Gorman, directeur en oprichter, BIOTOPIA Museum (München); Suzanne Lee, chief creative officer, Modern Meadow (New York); Ravi Naidoo, oprichter, Interactive Africa (Cape Town); Simone Rothman, directeur en oprichter, FutureAir (New York) en Barbara Stauffer, chef community programs, National Museum of Natural History (Washington, D.C.). Het ontwerp van de expositie in Cube design museum wordt gemaakt door Van Eijk & Van der Lubbe. 

Programmering

In aanloop naar de tentoonstelling presenteert Cube een programma aan uiteenlopende activiteiten, waarin het thema van de expositie verder uitgediept wordt. In samenwerking met de betrokken Nederlandse designers worden o.a. lezingen en workshops georganiseerd, waarin de combinatie natuur, technologie en design centraal staat. Meer informatie over deze activiteiten volgt via de website en de sociale mediakanalen van Cube.  

Uitnodiging kickoff

Internationale NATURE-expositie: ’s werelds meest baanbrekende en prikkelende designs om de aarde te redden

Cube design museum & Cooper Hewitt New York presenteren wereldtop 64 designinnovaties

Mens en natuur zijn meer dan ooit uit balans. Hoe harder de wereldbevolking groeit en hoe groter de economische vooruitgang, des te kwetsbaarder wordt onze planeet. De urgentie van het moment dwingt ons tot ingrijpende maatregelen, zo toont het Living Planet-rapport dat WWF vorige week publiceerde. Nieuwe inzichten en oplossingen van wetenschappers, ontwerpers, kunstenaars en technici zijn onmisbaar om de aarde leefbaar te houden.

In mei 2019 opent de internationale expositie “NATURE - Cooper Hewitt Design Triennial co-organized with Cube design museum”. Deze omvangrijke expositie, die gelijktijdig te zien is in New York en Kerkrade, toont ’s werelds meest verrassende designinnovaties, die de natuur omarmen, ondersteunen en vooruithelpen. Voor de expositie is een selectie gemaakt van de 64 meest vooruitstrevende designers op dit gebied wereldwijd van de afgelopen drie jaar. Juist vanwege de pionierende rol van de designdiscipline in Nederland zocht Cooper Hewitt Smithsonian Design Museum in New York de samenwerking met Cube design museum. Op 15 november maakt Cube design museum deze wereldtop aan designers bekend tijdens een bijeenkomst in circulair paviljoen Circl in Amsterdam.

Over NATURE

Sinds 2000 organiseert Cooper Hewitt hun unieke Design Triennials. Met bijzondere tentoonstellingen van de beste werken van de afgelopen drie jaar wordt aandacht besteed aan vooruitstrevend en provocatief design rondom een bepaald thema. Voor de NATURE gaat Cooper Hewitt, vanwege het vooruitstrevende karakter van de expositie, voor het eerst een co-creatie aan met een andere instelling: Cube design museum. De expositie zal gelijktijdig in beide musea te zien zijn.

Over de designers

NATURE bestaat uit 64 innovatieve projecten van designers en onderzoeksinstellingen wereldwijd. De strenge selectie van de projecten is op basis van creativiteit, samenwerking met de natuur en functionaliteit. Veel projecten vertegenwoordigen unieke samenwerkingen met biologen, ingenieurs, boeren en milieuactivisten, naast andere specialisten. Innovatiegebieden zijn synthetische biologie, biomedisch onderzoek, datavisualisatie, stadslandbouw, hernieuwbare energie en additieve productie.

Meer informatie

Voor meer informatie en/of interviewverzoeken, neemt u contact op met:

Carola van 't Hof
PR & Communicatie

T: 045 567 60 58
E: c.vanthof@museumpleinlimburg.nl 

About Cooper Hewitt, Smithsonian Design Museum

Cooper Hewitt is America’s design museum. Inclusive, innovative and experimental, the museum’s dynamic exhibitions, education programs, master’s program, publications and online resources inspire, educate and empower people through design. An integral part of the Smithsonian Institution—the world’s largest museum, education and research complex—Cooper Hewitt is located on New York City’s Museum Mile in the historic, landmark Carnegie Mansion. Steward of one of the world’s most diverse and comprehensive design collections—over 210,000 objects that range from an ancient Egyptian faience cup dating to about 1100 BCE to contemporary 3D-printed objects and digital code—Cooper Hewitt welcomes everyone to discover the importance of design and its power to change the world. Cooper Hewitt knits digital into experiences to enhance ideas, extend reach beyond museum walls, and enable greater access, personalization, experimentation and connection. In 2018, the London Design Biennale awarded a medal to Cooper Hewitt for its presentation “Face Values,” an immersive installation that explores the pervasive but often hidden role of facial-detection technology in contemporary society. www.cooperhewitt.org 

Over Cube design museum

Cube design museum is Nederlands eerste museum volledig gewijd aan design. Gevestigd in het hart van een grootstedelijke, Europese regio op het Museumplein in Kerkrade, is Cube een plek voor innovatie, (inter)nationaal design en co-creatie met bezoekers. Cube richt zich op design ‘for human needs’. Oftewel, hoe zet je ontwerp in voor menselijke behoeften, zoals gezondheid, voedsel, onderdak, veiligheid etc. In tegenstelling tot andere design musea laat Cube niet alleen design zien; het is ook een plek waar kennis wordt gedeeld en nieuwe inzichten tot leven komen. Zo ontdekken bezoekers het verhaal achter het ontwerp, van brainstorm tot prototype. Elk jaar biedt de instelling onderdak aan 30 studenten en ontwerpers die daadwerkelijk het designproces doorlopen vanaf de behoefte tot de uiteindelijke uitwerking. Bezoekers worden hierin aangespoord mee te denken en werken, waardoor het draait om co-creatie.
www.cubedesignmuseum.nl