Cube
In Residence
Programma

Cube is doorlopend op zoek naar ambitieuze ontwerpers en studenten met interesse in design thinking.

Cube In Residence Programma

Cube design museum biedt getalenteerde studenten en alumni de mogelijkheid deel te nemen aan het Cube In Residence Programme. Studenten komen in het kader van een stage, minor of afstudeeropdracht. Jonge designers verdiepen zo hun vaardigheden en kennis. De multidisciplinaire teams die hieraan werken zijn idealiter samengesteld uit studenten van verschillende opleidingen, faculteiten en nationaliteiten, deskundigen uit relevante disciplines en eindgebruikers. 

Cube Resident Menno

De teams passen door middel van co-creatie en co-design de principes van design-thinking toe. Samen met bezoekers, wetenschappers, belanghebbenden en eindgebruikers vinden zij oplossingen voor vraagstukken of uitdagingen. “Design for human needs and ambitions” is hierbij het uitgangspunt.

Samen met de bezoeker doorloopt het team het design-proces van probleem tot eindproduct. De teams creëren nieuwe producten, concepten of diensten waarbij de “Cube Call” geformuleerd is aan de hand van een vraag uit de maatschappij, het bedrijfsleven, maatschappelijke organisaties of specifieke belangengroepen. 

De Cube designlabs zijn verdeeld over drie labs en zijn vernoemd naar de fasen van het proces: ASK, IMAGINE en CREATE. De gebruiksmogelijkheden, sfeer en inrichting variëren per etage, om zo optimaal het designproces te ondersteunen. 

"Over 10 jaar kan ik zeggen dat ik erbij was, als pionier van Cube design museum"

Kylie Kockelkoren (deelnemer Cube In Residence Programme 2015)

Cube Call

De teams werken ieder aan een eigen ontwerpopdracht, een “Cube Call”. Deze wordt gerealiseerd in een periode van enkele weken tot maanden, sluit aan bij de criteria die gesteld worden vanuit de opleiding en wordt vanuit het Cube design museum begeleid door deskundigen op het gebied van design thinking en design. De resultaten vormen een permanent onderdeel van Cube design museum collectie, zowel fysiek als digitaal. Kortom: het design-proces en het eindresultaat blijven zichtbaar voor de museumbezoekers. 

In 2019 kun je meewerken aan de call NATURE, Ageing Society & Design for death. In de eerste ga je onderzoeken of de symbiose tussen Natuur en Design oplossingen biedt voor uitdagingen waarvoor wij ons gesteld zien, passend binnen de expositie NATURE, in de tweede werk je binnen het Europese project SISCODE aan uitdagingen rondom vergrijzing en tenslotte kun je je verdiepen in het doorbreken van het taboe rondom de dood. Heb je zelf een beter idee? Er is ook een Open Call.

Summer Camp

Daarnaast organiseert Cube in de zomer een zomerstage van vier weken, de zogenaamde Summer Camp, met als thema NATURE waarbij studenten en pas afgestudeerden kunnen deelnemen aan masterclasses, coachingsessies, co-creatie met bezoekers etc.   

NATURE   SOCIETY   Design for death   Open Call   Summer Camp

"Een unieke werkomgeving met veel afwisseling in contacten en werkzaamheden. Leren tijdens hechte samenwerking in een leuk team."

Tessa Brunner (deelnemer Cube In Residence Programme 2015)

Verwachtingen

In het kort

 • Stageperiode: doorlopend, kan elk moment starten
 • Duur: minimaal 3 maanden
 • Uren per week: 40 uur
 • Stagevergoeding: in overleg 

 

Wie zoeken wij?

 • Ontwerper van product of dienst
 • Teamspeler
 • Goede communicatieve vaardigheden in woord en geschrift in zowel Engels als Nederlands (en eventueel Duits)
 • Documenteren van het designproces in de vorm van een blog
 • Een aantal dagen per maand in weekend en vakantie beschikbaar
 • Standplaats: Kerkrade

 

Wat bieden wij?

 • Werken aan design met inhoud
 • Ontwerpen in een multidisciplinair (internationaal) team
 • Begeleiding door professionals en workshops design thinking
 • Je ontwerp(proces) wordt vast onderdeel van Cube design museum
 • Allround stage
 • Toegang tot rapid prototyping machines: lasersnijder, 3d printer, etc.

 

Wil je een onvergetelijke ervaring opdoen en permanent deel uitmaken van het eerste design museum van Nederland?

Stuur je motivatiebrief, cv en portfolio naar Anja Köppchen, coördinator Cube design labs, info [at] museumpleinlimburg.nl