Cube Calls 2018-2019

Hoe maak jij impact? Cube biedt stages met betekenis.

Wil je een onvergetelijke ervaring opdoen en permanent deel uitmaken van het eerste design museum van Nederland? Stuur dan je motivatiebrief, CV en portfolio naar: Anja Köppchen, info@cubedesignmuseum.nl.

 

My second skin

Zit jij goed in je vel? Naast onze fysieke en mentale gesteldheid heeft kleding een belangrijke rol in hoe wij ons voelen. Onze ‘tweede huid’ geeft ons bescherming, een gevoel van comfort, laat ons onderscheiden of ergens bij horen. Technologie die onze kleding en accessoires slim en adaptief maakt kan de functie van onze tweede huid ondersteunen en versterken, maar bovenal uitbreiden. Hoe kunnen wearable technology  en smart textiles bijdragen aan het welzijn van de mens? Design, creëer en test nieuwe concepten voor onze tweede huid!
   

Luxe?

Luxe, we verlangen er allemaal naar. Maar we verlangen allemaal naar iets anders. Een flitsende cabriolet, met sportvelgen en spoilers. Dat gouden horloge, ingelegd met diamanten en een bandje van krokodillenleer. Of toch die safari over de Afrikaanse steppes. Het schijnbaar onbereikbare maakt begerig. Het weerspiegelt onze dromen. Luxe geeft zo kleur aan ons leven. Tegelijkertijd wordt luxe vaak gezien als iets dat eigenlijk overbodig is - een verspilling bijna, zondige genotszucht zelfs. Het woord 'luxe' is niet voor niets een verbastering van het Latijnse 'luxuria', wat overdaad betekent. Waar ligt de grens tussen luxe en levensbehoefte? En wat mag luxe kosten? Maar vooral, hoe ziet de luxe van de toekomst eruit?

Deze Call neemt met name de laatste vraag als uitgangspunt. In het kader van de tentoonstelling LUXE die vanaf september dit jaar in Cube design museum getoond wordt, ontwikkelen vijf wetenschappers en een jongerenpanel toekomstvisies. Vanuit de wetenschappers gaat het om visies op het gebied van gezondheid, mobiliteit, werk, wonen en voeding. Het jongerenpanel buigt zich over de definitie en verschijningsvorm van luxe op basis van hun eigen toekomstverwachtingen.

In het kader van de luxetentoonstelling worden studenten uitgedaagd om in de Cube design labs aan de slag te gaan met speculatief design en op basis van bovenstaande scenario’s producten, concepten of diensten te ontwikkelen. Het designproces in de call en de resultaten zullen een onderdeel vormen van de tentoonstelling.

 

Slimme verpakkingen

In deze Call gaan we op zoek naar nieuwe functies en mogelijkheden van verpakkingen in de voedselindustrie, op het gebied van vorm, materiaal en duurzamheid. Verpakking biedt tegenwoordig niet alleen bescherming van een product, maar is een communicatiemiddel. Helaas is deze communicatie eenzijdig en veelal niet eenduidig. Verleiding en misleiding liggen dicht bij elkaar. Probeer maar eens in de supermarkt enkel en alleen eerlijke, verantwoorde en gezonde producten te kopen. 
Hoe kan de verpakking een rol spelen in het creëren van een eerlijke en transparante productieketen en de consument in staat stellen om bewustere keuzes te maken?
In samenspraak met de partijen die relevant zijn in de keten en de bezoekers van Cube willen we oplossingen vinden waarbij de interactie tussen de verpakking, de eerlijkheid van het merk en de verantwoordelijkheid van de consument tot uiting komen.
In 2020 zullen de projecten te zien zijn op de expositie Touchpoint Packaging in Düsseldorf.