Goed Industrieel Ontwerp


Overzichtstentoonstelling van de producten met predicaat 'Erkenning Goed Industrieel Ontwerp' (GIO) 2019. Deze expositie was te zien van 31 januari t/m 17 mei 2020.


De Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp (GIO) zijn een middel, geen doel. Een middel om het belang van goed design onder de aandacht te brengen van een breed publiek. Een deskundige en onafhankelijke vakjury beoordeelt alle producten op een zevental criteria: respect, functionaliteit, ergonomie, vormgeving, originaliteit, effectiviteit en materiaalgebruik. Op elk van deze criteria wordt een Special Award for Excellence uitgereikt.

Een Erkenning Goed Industrieel Ontwerp versterkt de geloofwaardigheid, vergroot de bekendheid van het product en maakt het kansrijker op de markt. Sinds 1986 ontvingen meer dan 1.000 producten dit keurmerk van goed vakmanschap.

De Erkenningen Goed Industrieel Ontwerp worden jaarlijks georganiseerd door de onafhankelijke stichting Designlink en een keur aan representatieve beroeps- en brancheorganisaties, kennis- en onderwijsinstellingen en intermediairs ondersteunen GIO.

Detail van Bekr Model B

Vakjury

Elk jaar beoordeelt een jury alle inzendingen ‘in natura’. Dat onderscheidt GIO van vrijwel alle andere designprijzen. Dit keer bestond de jury uit:

  • Zuzanna Skalska, 360Inspiration;
  • Jan Siebers, Hoofd Product Design aan de Hogeschool van Amsterdam;
  • Hans Robertus, partner Holland Branding Group

Daarnaast mochten bezoekers van de GIO tentoonstelling op de Dutch Design Week stemmen op het product van hun voorkeur en de overtuigende winnaar was het Brekr Model B, ontworpen door Ivo Roos, geproduceerd door Brekr.

Winnaar publieksprijs: Brekr Model B

Brekr Model B

Ivo Roos bedacht de Brekr Model B, een elektrische bromfiets, die er uit ziet als een klassieke motorfiets. Dit is knap gedaan, want de voor een motorfiets typische elementen als de benzinetank en de cilinderkoppen zitten er niet op. De Brekr Model B is gemaakt van aluminium en lichtgewicht kunststoffen waardoor het gewicht circa 25 kilo lager is dan dat van een traditionele brommer of scooter. In de accubox is ruimte voor twee accu's, die elk goed is voor actieradius van 50 tot 80 kilometer. Omgerekend in euro's ligt het verbruik op circa 90 cent per 100 kilometer. Voor het typische geluid van de Brekr Model B, die nu nog als prototype bestaat, is een sounddesigner ingeschakeld. Een Brekr is eenvoudig te personaliseren, want voor het zadel, de banden, het stuur en de kleur van het frame zijn diverse opties mogelijk.

  • Inzender: Brekr
  • Ontwerp: Ivo Roos
  • Producent: Brekr

GIO in Cube design museum

De uitreiking van de Erkenningen heeft plaatsgevonden op 21 oktober 2019 tijdens de Dutch Design Week in Eindhoven. De GIO tentoonstelling in Cube design museum toont de belangrijkste producten die dit jaar een erkenning hebben ontvangen. Van enkele geselecteerde producten wordt bovendien een kijkje achter de schermen geboden, door ook het designproces zichtbaar te maken. Want ontwerpen zijn niet alleen om naar te kijken en gebruiken, ‘ontwerpen’ is ook een proces.

Ga naar www.gio.nl voor meer informatie of inschrijven voor GIO 2020!